Teknoloji

Ne telefon, ne bilgisayar! Aklınıza gelmeyecek bir cihazı hacklediler…

Gerçeklikten çok bilim kurgu gibi görünse de İsviçre gazetesi Aargauer Zeitung, yaklaşık üç milyon akıllı diş fırçasının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğini ve Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırısı başlatıldığını bildirdi.

Botnet ordusunun askerleri haline gelen bu zararsız banyo aletleri, İsviçreli bir şirketi birkaç saatliğine devre dışı bırakarak milyonlarca avroluk kayıplara neden oldu.

ŞAKA AMA GERÇEK!

Ayrıntılar az olsa da, ele geçirilen diş fırçalarının Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları için tanınan bir dil olan Java’yı çalıştırdığını biliyoruz. Kötü niyetli diş fırçalarından oluşan küresel ağ, virüs bulaştığında başarılı saldırısını başlattı.

Yeniden kullanılan diş fırçaları, İsviçre web sitesini sahte trafikle doldurarak, hizmetleri etkili bir şekilde çevrimdışına alarak ve yaygın kesintilere neden olarak bunu başardı.

Bu bölüm, IoT’nin günlük hayatımıza giderek daha fazla dahil olmasıyla birlikte sürekli genişleyen tehdit ortamını vurgulamaktadır. “Akıllı” diş fırçaları artık 10 yaşında. Bir zamanlar zararsız görünen ve dijital ekosistemle bağlantısı kesilmiş cihazlar artık siber suçlular için potansiyel giriş noktaları haline geldi. Bunun sonuçları yalnızca kişisel mahremiyet ve güvenlik açısından değil, aynı zamanda ulusal altyapı ve ekonomik istikrar açısından da çok büyük.

İNTERNETE BAĞLI HER CİHAZ TEHLİKE ALTINDA

Güvenlik şirketi Fortinet’in İsviçre ofisinde sistem mühendisliği direktörü Stefan Zuger şunları söyledi: “İnternete bağlı her cihaz potansiyel bir hedeftir veya bir saldırı için kullanılabilir.”

Siber güvenlikle yakından ilgilenen herkes bu tehdidi yıllardır biliyordu. ABD’nin eski ulusal istihbarat direktörü James Clapper’ın 2016’da bize söylediği gibi: “Minimum güvenlik gereklilikleri ve testler ile tasarlanan ve sahaya sürülen cihazların ve ağların artan karmaşıklığı, sivil altyapılarda ve ABD hükümet sistemlerinde yaygın güvenlik açıklarına yol açabilir.”

Artık “olabilir” değil. Artık sadakatsiz IoT cihazlarıyla dolu konutlarda yaşıyoruz.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu