Ekonomi

Olağanüstü petrol tahmini! Türkiye dahil 10 ülkeyi etkileyecek

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ve daha sonra onu satın alarak OPEC+’ı oluşturan bazı üye ülkelerin tepkileri petrol üretimini sürpriz bir şekilde günde 1,6 milyon varil azaltacaklarını açıkladı.

Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki ve ABD’yi hedef alan küme, kesintiyi durdurdu. “gönüllü olarak” 1 Mayıs – 31 Aralık tarihleri ​​arasında yapılacaktır. Bu hamle petrol fiyatını 85 dolara yükseltti ve petrol piyasasında “Yıl sonu 100 doları görüyor” yorumlar başladı Amerikan CNBC Televizyonu “Varil fiyatı 100 doları bulursa hangi ülkeler etkilenir?”Haber başlıklı bir belge hazırladı.

TÜRKİYE’Yİ DOLAYLI OLARAK ETKİLEYECEK

Uzmanlara göre petrol ithalatçısı 5 ülke doğrudan, Türkiye dahil 5 ülke dolaylı olarak etkilenecek.Özel yatırım bankası Raymond James’in CEO’su Pavel Molchanov, “Bu, petrol ithal eden her ülke için bir vergidir. Rakamın 100 doları görmesi sadece ABD’yi etkilemeyecek”Doğrudan etkilenecek ilk 4 ülkenin Japonya, Hindistan, Almanya ve Fransa olacağını söyledi.

Avrasya Kümesi CEO’su Henning Gloystein’a göre, “Petrol arzının kesintiye uğraması ve buna bağlı olarak ham petrol fiyatlarının artmasından en çok etkilenen bölgeler, yüksek derecede ithalat bağımlılığı olan ve birincil enerji sistemlerinde fosil yakıtların payı yüksek olan bölgelerdir.”

Bu noktada Gloystein, Güney Kore’nin adını icat etti: “Bu, en çok maruz kalanların, özellikle Güney ve Güneydoğu Asya’daki ithalata bağımlı gelişmekte olan piyasa endüstrileri ve aşırı ithalata bağlı olan Japonya ve Güney Kore’nin ağır endüstrileri olduğu anlamına geliyor. ” Molchanov, Güney Kore’nin yüzde 75’ten fazla ithal petrole bağımlı olduğunu hatırlatıyor.

Gloystein, Hindistan üzerine özel bir paragraf açar: “Petrol yükselirse, indirimli Rus ham petrolü bile Hindistan’ın büyümesine zarar vermeye başlayacak.”

Bu noktada Molchanov “Bu akaryakıt ithalatını destekleyecek döviz kapasitesi olmayanlar”Bazı gelişmekte olan pazarların 100 dolarlık fiyat etiketinden olumsuz etkileneceğini söyledi: Arjantin, Türkiye, Güney Afrika ve Pakistan gibi potansiyel ekonomiler darbe alacak. Sri Lanka bundan daha da fazla etkilenecek.”

Energy Aspects’ten Amrita Sen şunları ekledi: “Petrol ABD doları üzerinden fiyatlandırıldığı için en az dövize sahip ülkeler ve ithalatçılar en çok zarar görecek.” Peki, 100 dolarlık fiyatlandırma kalıcı olacak mı? Molchanov’a göre “HAYIR.” Kısa vadede 100$’a ulaşsa da uzun vadede fiyatın 80-90$ ortalarına oturacağı düşünülüyor.

haber-karapinar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu