Haber

Niğde deprem bölgesi mi? Niğde’de deprem riski var mı, fay hattı geçiyor mu?

Niğde titreme bölgesi? Soru şu ki beyin sarsıntısı NiğdeDünyanın birçok farklı yerinde hissedilmekle birlikte Niğde Türkiye’de yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere birçok kişi tarafından arama motorlarında sorgulanmaktadır. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler birçok ilde hissedilerek korku ve paniğe neden oldu. Peki Niğde deprem bölgesi mi? Niğde’de sallanma riski var mı, fay hattı geçiyor mu?

NİĞDE ZELZELE BÖLGESİ MİDİR?

Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Çopuroğlu, Niğde 4 ayrı aktif fay hattı üzerindeArızalar konusunda uzun süredir devam eden sessizliğin iyiye işaret olmadığını söyledi.

prof. Dr. Çopuroğlu Niğde bölgesinde Türkiye’nin en büyük 4 fay hattı Bunlardan birincisi Adapazarı ve Erzincan sarsıntılarına neden olan Kuzeydoğu Anadolu fay sınırı, ikincisi İskenderun’dan doğuya uzanan Doğu Anadolu Fay hattı, üçüncüsü ise Niğde bölgesinde yer alan ve Gülek’ten geçen Adana ve Mersin’dir. Develi, Kayseri ve Niğde üzerinden Erzincan Boğazı’na geçilir. Doğuya doğru uzanan Ecemiş Fay kuşağının ise dördüncüsünün Şereflikoçhisar’dan başlayıp Niğde-Bor’a kadar uzanan Tuz Gölü fay sınırı olduğunu belirtti.

Çopuroğlu, üzerinde oluşan sıcak su kaynakları ile bu fay sınırlarının halen aktif olduğunun belirlendiğini belirtti. Sarsıntı ihtimali konusunda kesin bir yargıya varamadıklarını belirten Prof. Dr. Çopuroğlu, “İlimize gelen bilim adamlarımızın ortak görüşü bu. deprem Beyin sarsıntısı olma ihtimali var mı, varsa sarsıntının ne zaman olacağını tam olarak tahmin edemiyoruz. Ankara’daki Bala depremiyle Niğde’nin de sarsıldığını gördük. Adana Ceyhan depreminde Niğde’de bazı binaların ağır hasar gördüğünü tespit ettik. Bunların yanında 1940 yılında Niğde ve Develi’de 6 büyüklüğünde depremde kaydedilir.

Niğde’de deprem olur mu olmaz mı tartışmak yersiz olur diye düşünüyorum. Çünkü titremeye neden olan şey büyük fay hatları varve onların Aktif olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Depremin olup olmayacağından çok ne zaman olacağını konuşmamız gerektiğine inanıyorum. 1640 depreminin üzerinden 60 yıl geçti ve bu sessizlik iyiye işaret değil. Bizim yapabileceğimiz, halkımızı uyarmak ve dikkatli olmalarını sağlamak, temeli sağlam olan binaların yapılmasını önermek ve mümkün olduğunca çok kattan kaçınmaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu