Haber

Narenciyede kalıntı sorunu olmayacak

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları işbirliğiyle yürütülen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Kontrolün Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında üreticilere toplam 8 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıldı. ‘ Derneği ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Önder Hayrettin Çına, “Ürkmez, Gümüldür ve Seferihisar’ın içinde bulunduğu bölgemiz narenciye üretim ve ihracatımızın İzmir’deki merkezi konumunda. Geçen hafta Gümüldür’de üreticilerle toplantıya geldik, bugün Ürkmez’deyiz. Nitekim Ege İhracatçı Birlikleri olarak Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Çabaların Yaygınlaştırılması ve En İyilerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında bu dönem yaptığımız bütçe planlaması çerçevesinde 2.500 adet Akdeniz Meyve Sineği alımı kararı aldık. Üretimden İhracata Tarım Uygulamaları Projeleri. Geçen hafta Gümüldür’de üreticilerle buluşmak için geldiğimiz etkinlikte Çankırı Milletvekili Ceyda Ayrılmaz 2.500 tuzak artırmamızı ve 5.000 tuzak vermemizi talep etti. Bu talebi yerine getiriyoruz ve 2.500 tuzak daha satın alıyoruz. Umarız bölgemizdeki üreticimiz bu tuzakları en verimli şekilde kullanır ve kalıntı sorununu hep birlikte aşabiliriz.” dedi.

Bakiye konusu, ihracat pazarlarımızı kaybetmemek ve Uzak Doğu gibi yeni pazarlar için kritik öneme sahip.

Yaş meyve sebze reyonunda artık kalıntısız ve kaliteli üretimin gündemin en değerli iki konusu olduğunun altını çizen Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalıntı sorununu biyoteknik çaba formülleriyle aşacağımıza inanıyoruz. Temmuz ayının ısınmasıyla birlikte sinek popülasyonunda artış oluyor ve bu tuzakları kullanmanın değeri artıyor. Ülkemize net döviz girdisi sağlayan tarım ürünlerinden biri de narenciyedir. Ülkemizi narenciye ihracatında daha uygun yerlere getirebilmek için mevcut pazarlarımızı kaybetmemek ve Uzakdoğu gibi yeni pazarlara yelken açabilmek için kalıntı konusu kritik bir değere sahiptir.

Hayrettin Çınar, “İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte, kalıntısız üretimi desteklemek amacıyla birkaç yıldır üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği tuzakları dağıtıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projesi yürütüyoruz. Sahada çok koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bunun dışında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 3 yıldır bölgelerden numune alarak kalıntı açısından sorunlu bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa Özen’e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, bölge milletvekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki idari ve teknik personelimize, Ege İhracatçı Birlikleri çalışanlarımıza ve geleneksel çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. üreticilerimiz ve ihracatçılarımız farklı. Çalışmalarımızı tek vücut olarak sürdürerek kalan sorunu en aza indirmek şubemizin ulaşmak istediği en büyük hedeftir. Bunu ancak siz değerli üreticilerimizin emeği ile başarabileceğimize inanıyorum” dedi. söz konusu.

Sağlıklı işler üretmenizi destekliyoruz

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İhtimam, “3-4 ay önce gündemimizde kuraklık vardı, küresel ısınmadan bahsediyorduk. Keyifli yağışların ardından verimli bir dönem geçiriyoruz. Biyoteknik ve biyolojik çaba ve Doğru Tarım Uygulamaları, organik ve kalıntısız üretimin temelidir. Pestisitleri tüm zararlılarla hızlı bir şekilde kullanmaya çalışmamalıyız. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz geçen hafta 2 bin 500, bugün ise 2 bin 500 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıttı. Bakanlığımızca 3.000 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağının dağıtımını yaparak, toplam 8.000 adet tuzak ile sağlıklı eserler yetiştirmenize destek olmak için çalışıyoruz. Tarım işlerinizi doğal afetlere karşı TARSİM’e dahil edin, devlet sigortası yaptırın. 2024 yılı itibariyle yeni bir tarımsal planlama ve üretim planlama modeline geçiyoruz. ÇKS’ye kayıtlı 50 bin çiftçi tarımsal katkılardan yararlanıyor. Sahibini değil üreticisini hedefleyen bir sistem kuracağız. Sözleşmeli üretim modeline geçiyoruz.” söz konusu.

Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olcaş, “150 bin tonluk üretimiyle Satsuma mandalina Türkiye için önemli bir katma değere sahip. Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadele ile çevre dostu bir yaklaşımla kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler yetiştirilecek.” Söz konusu

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu