Teknoloji

Kritik viraj geçildi… GÖKBEY değerli bir başarıya imza attı!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından tasarlanan T625 GÖKBEY, test aşamasında değerli uçuşları geride bıraktı. GÖKBEY 15.000 feet yüksekliğe, yani deniz seviyesinden 4.572 metre yüksekliğe ulaştı.

Test uçuşu sırasında test pilotları tarafından 10 bin fitin üzerinde kullanılması gereken oksijen maskeleri kullanıldı.

Tolga Özbek’in haberine göre; Uçuş başarıyla tamamlanırken bir sonraki adım 20 bin feet yani 6 bin 96 metre irtifa uçuşu olacak.

OKSİJEN MASKESİNİN TAKILMA NEDENİ

Normalde kabin basıncı olan uçaklarda örneğin yolcu uçaklarında ya da tanker uçaklarında acil durumlar dışında ihtiyaç yoktur yani kabin basıncı yaşanır. Kabin basıncında bir kayıp olursa, pilotlar hızla 10.000 fit yüksekliğe alçalırlar.

Bu sırada yolcuların üzerindeki örtüler açılır ve oksijen maskeleri dökülür. Yolcular, kimyasal yansıma ile oluşturulan oksijen maskeleri kullanır.

10 bin fitin üzerinde ise uzun süre oksijensiz kalmak bilinç kaybını beraberinde getirir. İrtifa arttıkça dayanıklılık süresi azalır.

İLK KULLANICI GENEL KOMUTANLIĞIN GENEL KOMUTANLIĞI OLACAK

TUSAŞ’ın T625 GÖKBEY helikopterinin ilk kullanıcısı Jandarma Genel Komutanlığı olacak. TAI Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, geçtiğimiz Haziran ayında Paris Havacılık Fuarı’nda, helikopterin jandarmaya teslimatının ağustos ayında yani önümüzdeki günlerde yapılacağını söylemişti.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), 2010 yılında T625 GÖKBEY Helikopteri projesini hayata geçirdi. “Orijinal Helikopter Programı” başladı. SSB ile TAI arasında sözleşme 26 Haziran 2013 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.

T129 ATAK motor ve sistemlerini temel alan T625 GÖKBEY, 6 Eylül 2018 tarihinde uçtu. Helikopterin TEI tarafından tasarlanan TS1400 motorları ile testleri devam ediyor.

KAYNAK: SAVUNMASANAYIST.COM | TOLGAOZBEK.COM

merkezefendi-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu