Haber

Çin’in “denizaşırı karakolunun” Tokyo’da faaliyet gösterdiği iddiası

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun farkında olmadan Çin’in “denizaşırı polis karakoluna” ev sahipliği yaptığı iddia edildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, İspanya merkezli bir insan hakları örgütünün raporunu iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) milletvekillerine sundu.

Raporda, Tokyo’nun “yurtdışındaki Çin vatandaşlarını izleyen ve tehdit eden bir polis karakoluna farkında olmadan ev sahipliği yaptığı” belirtildi. Buna göre Tokyo, 53 ülkede Çin “karakollarına” ev sahipliği yapan 102 lokasyondan biri.

Kyodo’nun haberine göre Japonya, raporun ardından Çin’e “Japon ulusal egemenliğini ihlal edebilecek faaliyetlerin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu” iletti.

Haberde, raporda yer alan “karakolun” Çin’in Fucien bölgesinde Fucou Asayiş Ofisi tarafından kurulduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

Çin’in Ciangsu eyaletinde Nantong Asayiş Bürosu tarafından kurulan bir diğer “karakol”un Japonya’nın şu anda bilinmeyen bir bölgesinde faaliyet gösterdiği söyleniyor.

hükümete çağrı

İktidar partisi LDP’de “Japonya’nın Ulusal Çıkar ve Onur Konferansı” olarak bilinen bir grup milletvekili, Japon hükümetini rapordaki argümanları netleştirmeye davet etti.

Merkezi İspanya’da bulunan Safeguard Defenders, bu ayın başlarında yayınladığı raporda, Japonya’da biri Tokyo’da olmak üzere iki deniz polis karakolu olduğunu iddia etti.

Hollanda ve İrlanda

Örgütün Eylül ayı raporunda, çoğu Avrupa ülkelerinde bulunan Çin’deki “karakolların” adli soruşturma yapmak, muhaliflere gözdağı vermek ve suçluları öngörülen prosedürler dışında ülkeye dönmeye ikna etmek için kullanıldığı iddia edildi. iade anlaşmalarında

Hollanda’nın RTL televizyonu Ekim ayında Çin’in Amsterdam ve Rotterdam’da iki deniz karakolu kurduğunu ve bu merkezlerin kolluk ve istihbarat faaliyetleri yürüttüğünü bildirdi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, söz konusu faaliyetlerin “yasadışı” olduğunu belirterek, iddiaların araştırılacağını ve gerekli işlemin yapılacağını duyurdu.

İrlanda hükümeti ayrıca, Çin ile bağlantılı olduğu iddia edilen başkent Dublin’deki bir “karakolun” kapatılması emrini de verdi.

Çin’in tepkisi

Ekim ayında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Vinbin, Hollanda basınında Çin’in ülkede kurduğu iki deniz karakolunun malzemelere ve uluslararası anlaşmalara aykırı bir şekilde karakol işlettiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Vang, “karakol” olarak adlandırılan birimlerin “yurtdışı hizmet merkezleri” olduğunu ve Kovid-19 salgını nedeniyle ülkeye dönemeyen vatandaşların ehliyetlerinin yenilenmesi, sağlık muayeneleri gibi işlemleri yürüttüklerini savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu