Yaşam

21. Yüzyılda Vizyona Giren Avrupa Sinemasının Başarılı Filmleri

Merhaba. Avrupa sineması Hollywood’dan oldukça farklı. Çoğunlukla kültürel ve sanatsal değerlere odaklanır ve bağımsız bir harekettir. Sanatsal ifadeler, yerel kültür, kimlik, sosyal ve politik eleştiri bu sinemalarda bulunur. Ayrıca sinema festivalleri de çok değerlidir. Bu içeriğimde Avrupa sinemasının 21. yüzyılda vizyona giren en iyi sinemalarını listeledim.

İyi seyirler.

23. 120 D/D (2017)

Film, ACT UP Paris savunuculuk grubu üyelerinin hükümet ve ilaç şirketlerinden 1990’ların başındaki AIDS salgınıyla mücadele etmek için harekete geçmesini talep etmelerini konu alıyor.

Yönetmen: Robin Campillo

Oyuncular: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adele Haenel

22. Suspiria (2018)

1977’de Berlin’de geçen film, dünyaca ünlü bir dans okulu olan Markos Tanz Company’ye katılan Amerikalı genç bir kadın olan Susie Bannion’u ve okulun diğer bir üyesi olan Jessica’nın o sırada gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasını konu alıyor.

Yönetmen: Luca Guadagnino

Oyuncular: Chloe Grace Moretz, Tilda Swinton, Doris Hick

21. Denizin Şarkısı (2014)

Film, İrlandalı genç Ben ile fok balığına dönüşebilen küçük kız kardeşi Saoirse’nin perileri ve ruhlar dünyasını kurtarmak için çıktıkları macerayı konu alıyor.

Yönetmen: Tom Moore

Oyuncular: David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan

20. Açlık (2008)

IRA’yı konu alan bu film, mahkum Bobby Sands’e yapılan insanlık dışı muameleyi sert bir dille ele alıyor ve Sands’in kendi bedenini hayatının son savaş alanı olarak görerek açlık orucuna başlamasının ardından yaşanan olayları gözler önüne seriyor.

Yönetmen: Steve McQueen

Oyuncular: Stuart Graham, Laine Megaw, Brian Milligan

19. Evrim (2015)

Genç Nicholas bir gün okyanusta bir ceset görünce varlığını ve çevresini sorgulamaya başlar. Neden o ve diğer tüm çocuklar hastaneye kaldırılmak zorunda?

Yönetmen: Lucile Hadzihalilovic

Oyuncular: Marta Blanc, Max Brebant, Roxane Duran

18. Melankoli (2011)

Film, gizemli yeni bir gezegenin Dünya ile çarpışma tehdidiyle karşı karşıya kalmasıyla başlangıçta gergin olan bağlarının giderek daha fazla gerginleştiğini fark eden iki kız kardeş hakkındadır.

Yönetmen: Lars Von Trier

Oyuncular: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland

17. Istakoz (2015)

Distopik bir yakın gelecekte The City olaylarına dayanan, bekar insanlar 45 gün içinde romantik bir eş bulmaları gereken Otel’e götürülüyor ya da canavara dönüştürülüp The Woods’a gönderiliyor.

Yönetmen: Yorgos Lanthimos

Oyuncular: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden

16. Muhteşem Güzellik (2013)

Jep Gambardella, onlarca yıldır Roma’nın göz alıcı gece hayatında baştan çıkarıcı bir hayat yaşadı. Ancak 65. doğum gününde geçmişten gelen bir şokun ardından Jep, geçmişteki gece kulüplerini ve partileri terk eder ve zamansız, absürt, lezzetli bir zevk sergiler.

Yönetmen: Paolo Sorrentino

Oyuncular: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

15. Aziz Maud (2019)

Maud, bir travmanın ardından kendini dine adayan genç bir hemşiredir. Bir gün, kanserden harap olmuş eski bir dansçı olan Amanda’ya bakmakla görevlendirilir. Bu süreçte Amanda’nın evinde kalmaya başlayan Maud, aradaki hasta hanımla farklı bir bağ kurar.

Yönetmen: Gül Cam

Oyuncular: Morfydd Clark, Caoilfhionn Dunne, Jennifer Ehle

14. Kaçış (2021)

Amin, Afganistan’dan refakatsiz bir çocuk olarak Danimarka’ya gelir. Bugün 36 yaşında başarılı bir akademisyen ve uzun süredir birlikte olduğu erkek arkadaşıyla evlenmek üzere. Film, bir geleceğe sahip olmak için geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalan bir adamın gerçek hikayesini konu alıyor.

Yönetmen: Jonas Poher Rasmussen

Oyuncular: Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Milad Eskandari

13. Av (2012)

Bir öğretmen, oğlunun velayeti için mücadele ederken yalnız bir hayat yaşıyor. Aşkı bulup oğlundan iyi haberler aldıkça hayatı yavaş yavaş düzelir, ancak şansı günahsız küçük bir iftirayla acımasızca paramparça olmak üzeredir.

Yönetmen: Thomas Vinterberg

Oyuncular: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp

12. Saul’un Oğlu (2015)

Film, her an tasfiye edilmek üzere olan Sonderkommando üyesi olarak Auschwitz krematoryumlarından birinde çalışan Macar tutsak Saul Auslander’ın hayatından iki günü konu alıyor.

Yönetmen: Laszlo Nemes

Oyuncular: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

11. Onunla Konuş (2002)

Bir sinemada tesadüfen tanışan iki adam Benigno ve Marco, tesadüfen bir hastanede karşılaşırlar. Beningo burada çalışan bir sağlık görevlisidir ve kız arkadaşı Lydia komadadır. Marco ise boğa yarışında ağır yaralanan sevgilisi Alicia’ya destek olmak için hastanededir. Hızlı bir şekilde baş başa dramatik anlar yaşayan Marco ve Benigno, kısa sürede derin bir dostluk kurar.

Yönetmen: Pedro Almodóvar

Oyuncular: Rosario Flores, Javier Cámara, Darío Grandinetti

10. Beyaz Kurdele (2009)

Temmuz 1913’ten I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesine kadar, bir Alman köyünde bir dizi olay meydana gelir: Bir at tele takılır ve binicisini fırlatır; bir bayan çürümüş kalasların ortasından düşerek ölüyor; yerel baronun oğlu bir değirmende baş aşağı asılır; ebeveynler çocuklarına tokat atar ve zorbalık yapar; bir adam, uzun süredir acı çeken sevgilisine karşı acımasızdır; Bir obur, kızına cinsel tacizde bulunur. Sinemada saf bir öğretmen bu tesadüfler ve hatalar arasındaki bağlantıları keşfetmeye çalışır.

Yönetmen: Michael Haneke

Oyuncular: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch

9. Toplu (2019)

Film, Rumen gazetesi Gazeta Sporturilor’daki bir kodaman müfettiş ekibinin politikacıları zenginleştiren ve masum vatandaşları öldüren büyük bir sağlık hizmeti dolandırıcılığını ortaya çıkarmaya çalışmasını konu alıyor.

Yönetmen: Alexander Nanau

Oyuncular: Dan Alexandru Condrea, Liviu Iolu, Razvan Lutac

8. Persepolis (2007)

Tahran’da ailesiyle birlikte yaşayan Marjane, punk müziği, ABBA’yı ve Iron Maiden’ı keşfetmiş akıllı küçük bir kızdır. Bir gün muhalif amcasının trajik intiharına tanık olur. Film, İran-Irak Savaşı nedeniyle Tahran’ın etrafına bombalar düşerken, bu savaşın Marjane’in günlük hayatına nasıl nüfuz ettiğini konu alıyor.

Yönetmenler: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi

Oyuncular: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands

7. İlgi Alanı (2023)

Film, Auschwitz’in komutanı Rudolf Höss ve eşi Hedwig’in kampa bitişik bir ev ve bahçede aileleri için rüya gibi(!) bir hayat kurmaya çalışmasını konu alıyor. Yönetmen: Jonathan Glazer

Oyuncular: Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralph Herforth

6. Pan’ın Labirenti (2006)

1944’ün Falangist İspanya’sında geçen, sadist bir subayın kitap aşığı genç üvey kızı, ürkütücü ama büyüleyici bir fantezi dünyasına kaçar.

Yönetmen: Guillermo del Toro

Oyuncular: Ivana Baquero, Ariadna Gil, Stand López

5. Çiğ (2016)

Katı bir vejeteryan olarak yetiştirilen Justine, prestijli Saint-Exupéry Veterinerlik Okulu’na birinci sınıf öğrencisi olarak gelir. Justine aile konutundan ayrılır, ancak tuhaf okul gelenekleri ve acımasız giriş sınavlarıyla dolu çılgın yeni bir dünyaya girer ve çok geçmeden sarsılmaz otçul inançlarını çiğnemek zorunda kalır.

Yönetmen: Julia Ducournau

Oyuncular: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella

4. Yüzler Yerler (2017)

Fransız Yeni Dalgası sinema döneminin öncülerinden biri olan Agnes Varda ve profesyonel fotoğrafçı ve muralist JR, bu belgeselde Fransa’yı dolaşarak, portatif bir fotoğraf kabini ve gezici baskı tesisi bulunan özel bir kapalı kasa kamyonda ülkenin dört bir yanındaki insanları fotoğraflıyor.

Yönetmenler: JR, Agnes Varda

Oyuncular: Agnes Varda, JR, Jeannine Carpentier

3. Başkalarının Yaşamları (2006)

1984’te Doğu Berlin’de geçen film, bir yazar ve sözde bir polis ajanının sevgilisini gözetlerken kendilerini giderek onların hayatlarına dalmış halde bulmasını konu alıyor.

Yönetmen: Florian Henckel von Donnersmarck

Oyuncular: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

2. Quo Vadis, Aida? (2020)

Aida, küçük Srebrenica kasabasında BM için tercümandır. Sırp ordusu kasabayı ele geçirdiğinde, ailesi BM kampına sığınan binlerce vatandaşın arasında.

Yönetmen: Jasmila Zbanic

Oyuncular: Jasna Djuricic, Izudin Bajroviç, Boris Ler

1. Ateşli Bir Kadının Portresi (2019)

1760 yılında Fransa’da geçen, ressam Marianne, Héloïse’nin evlilik portresini yapmakla görevlendirilir. Héloïse, manastır hayatını terk etmiş genç bir kadındır ve Marianne portresini yaptığında, iki hanım arasında beklenmedik bir çekim oluşur.

Yönetmen: Celine Sciamma

Oyuncular: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami

Avrupa sineması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarını bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu